140226-Energieveiling-VEH.png

De energieveiling van Vereniging Eigen Huis: do or don’t?

Vereniging Eigen Huis (VEH) organiseerde onlangs al voor de dertiende keer een energieveiling, waarin energieleveranciers tegen elkaar op bieden, zodat de consument het goedkoopste energiecontract krijgt. Maar levert zo’n veiling daadwerkelijk het goedkoopste contract op? Energieleveranciers.nl zocht het uit.

Wat is een collectieve energieveiling?

Als een grote groep mensen samen (een collectief) een energieproduct kopen, willen energieleveranciers daarvoor lagere energieprijzen bieden. Hoe meer deelnemers zich hebben ingeschreven bij de veiling, hoe lager de prijs. Dat is het idee achter een collectieve energieveiling.

De energieveiling van Vereniging Eigen Huis

Op 23 februari 2014 sloot de veiling voor de inkoop van collectieve energie van Vereniging Eigen Huis. Budget Energie, NL Energie en E.ON kwamen met een scherp aanbod en verzorgen dus de één- en driejarige contracten die VEH aanbiedt via het collectief. In tegenstelling tot eerdere veilingen is er dus meer dan één winnaar, waardoor de actie niet echt meer een ‘energieveiling’ te noemen is. We namen contact op met Vereniging Eigen Huis, maar kregen geen eenduidig antwoord op de vraag waarom er drie winnaars zijn. Wel wist de woordvoerder van VEH te vertellen dat de winnaars zich richten op diverse doelgroepen. Budget Energie focust zich meer op kleinverbruikers en heeft dus een hoog leveringstarief, maar lage vastrechtkosten. E.ON daarentegen is gunstiger voor huishoudens die meer energie dan gemiddeld verbruiken: hun vastrechtkosten zijn hoog, maar de leveringstarieven laag. NL Energie zit daar tussenin, aldus de woordvoerder.

Wij vergeleken de prijzen van de energiecontracten van de energieveiling met de contracten die aangeboden worden in de energievergelijker van Energieleveranciers.nl. Daaruit blijkt dat de aanbiedingen van Vereniging Eigen Huis niet de goedkoopste energiecontracten zijn. In onderstaande grafiek zie je een overzicht van de goedkoopste contracten via Energieleveranciers.nl, vergeleken met de éénjarige contracten van de energieveiling van VEH. De berekening is gebaseerd op het jaarlijks verbruik van een gemiddeld gezin (3.500 kWh en 1.800 m3 gas) in gasregio 4.

Vereniging Eigen Huis energieveiling
In bovenstaande grafiek is te zien dat de drie één-jarige contracten van de energieveiling van VEH niet het goedkoopst zijn. In vergelijking met het goedkoopste contract in onze vergelijking, vallen de jaarprijzen van Budget Energie, NL Energie en E.ON bij Vereniging Eigen Huis hoger uit: respectievelijk € 37, € 59 en € 72 op jaarbasis. In dit overzicht kun je bovendien zien dat er zeven goedkopere aanbiedingen zijn dan het goedkoopste contract van VEH.

Automatisch lid van Vereniging Eigen Huis

Waar je bovendien goed op moet letten als je een nieuw contract afsluit via de energieveiling, is dat je automatisch lid wordt van Vereniging Eigen Huis. Heb je je voor 23 februari ingeschreven voor de veiling, dan betaal je het eerste jaar geen lidmaatschapskosten. Schrijf je je na 23 februari in, dan betaal je € 34,50 voor het eerste jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april, maar je kan je lidmaatschap opzeggen wanneer je wil. Vergeet je dit te doen voor 1 maart 2015, dan wordt je lidmaatschap automatisch verlengd en zal je opnieuw de jaarlijkse lidmaatschapskosten moeten betalen.

Waarom is deze energieveiling niet het goedkoopst?

Het winnende bod op een energieveiling is niet altijd de goedkoopste energieleverancier voor iedereen. De oorzaak hiervoor ligt in het feit dat vaak niet iedere energieleverancier aan de veiling meedoet. Ook worden niet alle energiecontracten via de veiling aangeboden. Het aanbod van Energieleveranciers.nl is breder, waardoor we voor jou een betere match kunnen maken met je toekomstige energieleverancier.

Do or don’t?

De gedachte achter een energieveiling is natuurlijk mooi, maar vaak kan het nog veel goedkoper. Wil je er echt zeker van zijn dat je de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie vindt, vul dan onze energievergelijker in en stap direct over!

Reageer