141017-Energiebespaarlening.png

De Energiebespaarlening: lenen voor een energiezuinig huis

Wil jij je huis energiezuiniger maken, maar is je financiële buffer niet toereikend? Dan is een lening voor energiebesparende maatregelen, zoals de Energiebespaarlening, misschien iets voor jou! Lees hier meer over de verschillende leningen die er op dit moment zijn.

De Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening die sinds 21 januari 2014 wordt verstrekt aan huiseigenaren vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds is gerealiseerd met financiële bijdragen van de ASN Bank, de Rabobank en de Rijksoverheid. Als huiseigenaar kun je een lening aanvragen van €2.500 tot €25.000. Voor bedragen tot €5.000 geldt een looptijd van 7 jaar; voor bedragen vanaf €5.000 geldt een looptijd van 10 jaar. Het rentepercentage is 3,4% voor leningen met een looptijd van 7 jaar en 3,8% bij 10 jaar lopende leningen. De rente staat gedurende de gehele looptijd vast.

Het Energiebespaarfonds heeft een lijst opgesteld van maatregelen die genomen mogen worden met de Energiebespaarlening. Op de lijst staan onder andere de volgende maatregelen:

 • Diverse vormen van isolatie, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en isolerend glas
 • Zonneboiler
 • Installatie voor warmteterugwinning
 • HR-ketel
 • Zonnepanelen, mits maximaal 50% van de lening hiervoor gebruikt wordt. De andere 50% van de lening moet geïnvesteerd worden in andere energiebesparende maatregelen.
 • Energiemonitor voor het inzichtelijk maken van je energieverbruik
Op Ikinvesteerslim.nl, de website waar je de Energiebespaarlening kan aanvragen, kun je meer informatie vinden over de Energiebespaarlening.

GreenLoans

GreenLoans is onderdeel van ALFAM, dat weer een dochter is van ABN Amro. GreenLoans biedt twee leningen aan: de GreenLoans Lening en de GreenLoans EcoLening.

De volgende maatregelen kan je financieren met de GreenLoans Lening:

 • Zonnepanelen
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Micro-warmtekrachtkoppeling / HRe-ketel
 • Windturbine

De GreenLoans Lening is er voor bedragen van €5.000 tot €50.000 met een rente van 5,5%. De lening moet binnen 5 tot 15 jaar terugbetaald worden.

De volgende maatregelen kan je financieren met de GreenLoans EcoLening:

 • Diverse vormen van isolatie, waaronder vloer-, gevel, dak- en spouwmuurisolatie
 • Ramen, deuren en kozijnen inclusief beglazing
 • Warmteterugwinsysteem
 • HR-ketel
 • Gelijkstroompompen en -ventilatoren
 • CO2- of drukgestuurde ventilatieroosters

De GreenLoans EcoLening is er voor bedragen van €2.500 tot €50.000 met een rente van 6,2%. De lening moet binnen 5 tot 10 jaar terugbetaald worden.

Op GreenLoans.nl kun je meer informatie vinden over GreenLoans.

Financieren met de Nationale Hypotheek Garantie

Bij meerdere hypotheekverstrekkers is het mogelijk om energiebesparende maatregelen te financieren via de hypotheek. Dat mag bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot 106 procent (in plaats van 104 procent) van de woningwaarde. Dit bedrag kan oplopen tot wel €13.500.

 • Aanbrengen van diverse vormen van isolatie
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • HR-ketel
 • Zonnepanelen
Wil je weten of je je hypotheek kan gebruiken voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

De regionale Duurzaamheidslening

Staat je woning in één van deze gemeenten? Dan kun je bij je gemeente een Duurzaamheidslening aanvragen. De Duurzaamheidslening bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €25.000. Leningen tot €7.500 hebben een looptijd van 10 jaar; leningen vanaf €7.500 hebben een looptijd van 15 jaar. De rente wordt vastgesteld op de datum van aanmelding en is gebaseerd op het 10- of 15-jaars rentetarief van SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Op SVn.nl kun je meer informatie vinden over de Duurzaamheidslening.

De keuze: spaargeld of een lening?

De meeste energiebesparende maatregelen gaan een lange tijd mee. Zo heeft een HR-ketel een levensduur van 15 jaar. De meeste isolatiemaatregelen hebben zelfs een onbeperkte levensduur. De besparing op je energierekening loopt natuurlijk net zo lang door als de maatregel meegaat. Daarom kan je ook nadat je je investering hebt terugverdiend nog profiteren van je investering.

De vraag is natuurlijk wat voordeliger is: de energiebesparende maatregelen aanbrengen met geld uit eigen zak of met een lening? Als je de verbouwing regelt met eigen geld, dan loop je wel rente mis, maar dit weegt niet op tegen de rente die je moet betalen over het geleende geld. Je eigen geld investeren lijkt dus goedkoper, maar in sommige gevallen pakt een lening voordeliger uit. Dat komt door belastingaftrek van rente, en doordat het geld wat je investeert onderdeel wordt van je woning (wat weer goed is voor de verkoopprijs). Wat in jouw situatie verstandiger is, hangt af van de kosten en rente van de lening, je inkomen en je vermogen. Verdiep je dus eerst goed in de verschillende leningen en hun voorwaarden voordat je besluit er één af te sluiten.

Bespaar ook op energie

Wil jij op energie besparen? Dan kun je natuurlijk voor energiebesparende maatregelen kiezen, al dan niet met behulp van een lening. Door over te stappen kan je ook fors besparen op je energierekening, en dat duurt slechts een paar minuten! Gebruik daarom vandaag nog onze energievergelijker, stap over en bespaar!

1 reactie

jane - 6 mei 2015 Reageer

Hallo,
Dit is voor het grote publiek dat mevrouw Jane Alison, een onderhandse lening geldschieter heeft het openen van een financiële kans voor iedereen die behoefte hebben aan financiële hulp te informeren. We geven lening tegen 2% rente aan particulieren, bedrijven en bedrijven in het kader van een duidelijke en begrijpelijke termen en conditie. vandaag contact met ons opnemen via e-mail naar: (saintsloancompany@ gmail. com)

Reageer