150313-Zonnecollectief-Zonnepanelendelen.png

Coole energie-initiatieven: Vandebron Zonnecollectief en Zonnepanelendelen.nl

Samen bereik je meer dan alleen! Dat moet de gedachte geweest zijn achter de energie-initiatieven Vandebron Zonnecollectief en Zonnepanelendelen.nl. Het Vandebron Zonnecollectief is naar eigen zeggen ‘de eerste plaats waar consumenten zonne-energie aan elkaar kunnen verkopen’. Zonnepanelendelen.nl is een crowdfundingplatform waar je kan investeren in zonneprojecten. Twee innovatieve ideeën, die we in dit blog graag eens in het zonnetje zetten!

Vandebron Zonnecollectief?

Energieleverancier Vandebron staat bekend als een innovator in de energiebranche. Sinds kort hebben ze een nieuw initiatief in de markt gezet: het Vandebron Zonnecollectief. Is dit dé oplossing voor zonnepaneelbezitters die meer stroom opwekken dan verbruiken?

Vandebron is een online marktplaats voor energie. Als je een contract afsluit bij Vandebron kan je zelf de bron van duurzame energie uitkiezen. Letterlijk. Ga je voor energie van de windmolen van boer Rens of voor de biovergister van boer Harold? Vandebron laat de keuze aan jou. Uitgangspunt is het samenbrengen van energieproductie en energieconsumptie. Het Vandebron Zonnecollectief werkt op een vergelijkbare manier. Eigenaren van zonnepanelen bieden daar stroom aan die ze zelf niet verbruiken, maar die daardoor gebruikt kan worden door huishoudens zonder zonnepanelen.

Hoe werkt het Vandebron Zonnecollectief?

Eigenaren van zonnepanelen kunnen zich aanmelden bij het Vandebron Zonnecollectief. Het Vandebron Zonnecollectief bundelt vervolgens alle daken die zonne-energie overproduceren en verkoopt de energie gezamenlijk. Sluit je je als zonnepaneeleigenaar aan bij het Zonnecollectief, dan wordt je overproductie automatisch verkocht voor 10,5 cent per kWh. Dat is de hoogste terugleververgoeding van Nederland. Als je afnemer bent van het collectief betaal je 10,5 cent per kWh.

Het voordeel van het Vandebron Zonnecollectief?

Het idee achter het Vandebron Zonnecollectief is dat er meer duurzame energie geproduceerd wordt. Door een goede terugleververgoeding te bieden, hoopt Vandebron dat steeds meer mensen zonnepanelen gaan plaatsen omdat het steeds rendabeler wordt. Volgens Vandebron is de geboden terugleververgoeding de hoogste van Nederland. Bovendien krijgen zowel aanbieders als afnemers 50 procent korting op het abonnementsgeld van Vandebron. Het abonnementsgeld is het geld dat Vandebron vraagt aan klanten en die losstaat van de stroomprijs, die je afspreekt met je persoonlijke energieleverancier – boer Harold bijvoorbeeld. De abonnementskosten variëren van €5 tot €6 per product per maand (en dus tussen de €2,50 en €3 voor aanbieders en afnemers van het Vandebron Zonnecollectief).

Vandebron Zonnecollectief

Zonnepanelendelen.nl

De naam zegt het eigenlijk al: op Zonnepanelendelen.nl investeer je samen in zonne-energie via crowdfunding. Op de website staan verschillende zonneprojecten waar je uit kan kiezen. Zodra het benodigde bedrag is binnengehaald, wordt je donatie uitgekeerd aan de initiatiefnemers van het zonneproject. Mocht het benodigde bedrag niet worden opgehaald, dan krijg je je investering weer terug. Als het project eenmaal loopt, dan wordt de stroom van jouw zonnepaneel(deel) verkocht en jij ontvangt ieder jaar de opbrengst ervan, of bijvoorbeeld een vergoeding in natura. Aan het einde van het project (de looptijd van een project is meestal een paar jaar) ontvang je de inleg weer terug. Een mooi initiatief om groene energie een duwtje in de rug te geven!

Meer weten over Zonnepanelendelen.nl? Bekijk dit filmpje:

Reageer