Waar let je op bij het controleren van de energierekening?

De energierekening is complex. Toch is het maandelijks een grote uitgave. Het is dan prettig als je deze rekening ook zelf kunt controleren. En dat is nog wel een puntje als het gaat om de energierekening, want dat is behoorlijk ingewikkeld. We geven kort uitleg over de verschillende onderdelen op de rekening én waar je op kunt letten bij het controleren.

Onderdelen energierekening

Je energierekening is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Doordat de ACM (Autoriteit Consument & Markt) de rekening transparanter wil maken zijn al deze onderdelen ook inzichtelijk. Hierdoor zijn er meer verschillende onderdelen uitgesplitst op je rekening. Het is natuurlijk goed dat je precies weet welk bedrag je waarvoor betaalt maar het maakt het ook ingewikkeld. Heel in het kort staan er op je energierekening de volgende onderdelen:

 • Leveringskosten
  Dit zijn de kosten die je aan je energieleverancier betaalt voor de levering van gas en elektriciteit.

 • Netwerkkosten
  Om gebruik te maken van het energienetwerk, je energieaansluiting en energiemeters betaal je een bepaald bedrag. Je betaalt dit aan je energieleverancier die het verrekent met de netbeheerder.

 • Belastingen: energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE)
  Je betaalt energiebelasting over iedere kWh elektriciteit en m3 gas die je verbruikt. ODE betaal je voor duurzame energieprojecten.
 • BTW
  Over het hele bedrag van de energierekening betaal je 21% BTW.

 Bekijk voor een uitgebreidere uitleg de infographic over je energierekening.


Waar let je op?

‘Hoe controleer je de energierekening dan?’, vraag je je misschien af.  We noemen een aantal punten waar je op kunt letten. Uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis bleek dat het hier nog wel eens mis gaat.

 • Vergelijk jaarafrekening en je contract
  Bij het afsluiten van je energiecontract ontvang je een contract met de afgesproken prijzen. Check einde van het jaar of deze tarieven overeenkomen met de tarieven op je jaarafrekening.
 • Heffingskorting/vermindering energiebelasting
  Twee woorden voor dezelfde korting waar iedereen recht op heeft. Ook als je gebruikt maakt van salderen door zonnepanelen. Wees sowieso scherp met zonnepanelen; als je meer teruglevert dan je verbruikt is je totaal niet 0. Hier moet dan een negatief getal staan.
 • Tariefgroep netwerkkosten
  Verbruik je minder dan 500 m3 gas dan val je in een andere tariefgroep. Dit moet je maar net weten.

Energieleveranciers.nl helpt fouten voorkomen

Als je overstapt via onze energievergelijker ontvang je een bevestigingsmail met de afgesproken tarieven. Wij vermelden hierbij dat je deze tarieven moet controleren met het contract dat je van je energieleverancier ontvangt. Klopt er iets niet? Dan kun je direct contact met ons opnemen en lossen we het samen op. Zo voorkomen we fouten en zorgen we dat jouw overstap goed verloopt.

Vragen over je energierekening?

Heb je op dit moment vragen over je energierekening? Laat het ons weten, we leggen het graag uit. We zijn doordeweeks tot 22:00 bereikbaar op (088) 1100 800 en in het weekend tussen 09:00 en 18:00. Je mag ons ook mailen op contact@energieleveranciers.nl of een berichtje achterlaten onder dit blog.

2 comments

Edward - 12 december 2017 Reageer

”Tariefgroep netwerkkosten
Verbruik je minder dan 500 m3 gas dan val je in een andere tariefgroep. Dit moet je maar net weten.”

Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Echter heb ik wel een vraag over het bovenstaande. Waar kan ik deze tariefgroepen vinden? Google helpt me niet verder….

Alvast bedankt.

Marije - 15 december 2017 Reageer

Hoi Edward,

Dank voor je berichtje. In deze tabel vind je de verschillende kosten voor elektriciteit en gas.
https://www.vastelastenbond.nl/energie/netwerkkosten-2017-een-overzicht-van-alle-netwerkbeheerkosten/

Is je vraag zo voldoende beantwoord?

Met vriendelijke groet,
Marije

Reageer