140627-Energieveiling-Consumentenbond.png

Consumentenbond energiecollectief: Vandebron is favoriet

Op 27 juni werd de uitslag bekend van de tweede energieveiling die de Consumentenbond dit jaar organiseerde. Vandebron deed het scherpste bod op de 1-jarige contracten; Budget Energie verzorgt de 3-jarige contracten. Energieleveranciers.nl legt ook dit veilingaanbod weer langs de lat.

Vandebron begint aan opmars

In april 2014 organiseerde het Consumentenbond energiecollectief ook een energieveiling. Waar toen NL Energie het beste bod deed voor de 1-jarige contracten, was dat in juni nieuwkomer Vandebron. Vandebron is een marktplaats voor duurzame energie. Innovatief? Zeker. De ’the middle man’ wordt weggehaald, zodat consumenten direct de energiebron kunnen kiezen waarvan zij hun stroom willen ontvangen. De energieproducenten zijn onder andere Nederlandse boeren met een biovergister of windmolenhouders. Lokaal en duurzaam, dat is waar Vandebron voor staat.

Het veilingaanbod onder de loep

Deelnemers aan het Consumentenbond energiecollectief kunnen kiezen voor een 1-jarig contract van Vandebron of een 3-jarig contract van Budget Energie. In de grafiek hieronder zie je de prijsverhouding tussen het contract van Vandebron en de goedkoopste 1-jarige energiecontracten op Energieleveranciers.nl. De jaarprijs is gebaseerd op het energieverbruik van een gemiddeld huishouden (3.500 kWh en 1.800 m3 gas per jaar) in gasregio 4 (postcode 8441 GK).

Consumentenbond energiecollectief
Zoals te zien is in bovenstaande grafiek, heeft Vandebron een scherp geprijsd aanbod neergezet. Toch biedt Energieleveranciers.nl nóg goedkopere energie aan. Het goedkoopste energiecontract voor dit verbruik, afkomstig van Energiedirect.nl, is bijna € 20 goedkoper dan het aanbod van Vandebron.

Vanaf 1 juli dalen de energieprijzen

Denk je eraan om over te stappen? Vanaf 1 juli laten een aantal grote leveranciers zoals Eneco en Essent hun energieprijzen zakken. Het kan dus lonen om nog een paar dagen te wachten voordat je een energiecontract afsluit.

Overstappen loont!

Met een gemiddelde overstap kun je zo een paar honderd euro per jaar besparen op je energierekening. Een energiecontract dat via een energieveiling wordt aangeboden, is echter over het algemeen wat duurder dan contracten die via vergelijkingssites worden aangeboden. Bekijk de details maar eens van andere energieveilingen die in 2014 werden georganiseerd.

Heb je je ingeschreven bij het Consumentenbond energiecollectief, maar wil je zeker weten dat je het goedkoopste energiecontract krijgt dat bij jouw situatie past? Maak dan eens een vergelijking op Energieleveranciers.nl. Wij vergelijken alle leveranciers en regelen gratis jouw overstap. Daarmee kun je tot wel €350 per jaar besparen!

6 comments

G. Berden - 17 september 2014 Reageer

L.S.
Heb grote problemen met Vandebron. Zijn alleen maar uit om voorschotten af te boeken soms 2x per maand. Ben weer terug naar Greenchoice waar ik altijd correct behandelt ben. Overweeg om aangifte te doen tegen Vandebron. Adviseer voorzichtig te zijn met aanprijzen.

Mvg
G. Berden

Vandebron - 11 november 2014 Reageer

Beste heer Berden,

Vandebron is een nieuwe partij in Nederland en wij focussen ons volledig op het verduurzamen van de energiemarkt. In tegenstelling tot (grote) energie bedrijven verdienen wij NIET aan het verbruik van onze klanten. Op deze manier hebben we ook geen baat bij meer of verhoogd verbruik van onze consumenten. Dit is immers niet in lijn met onze visie.

Dit betekent echter ook dat wij voor de inkoop van energie het maandelijkse voorschot van de klant vooraf moeten incasseren. Iets wat we onze klanten zo goed mogelijk proberen uit te leggen.

Wanneer een klant dit ondanks onze visie en uitleg niet accepteert, proberen we een goede oplossing te vinden voor beide partijen. U heeft in dit geval gekozen om terug te gaan naar Greenchoice en dat is natuurlijk uw goed recht.

We zijn als duurzame energie leverancier niet uit op het geld van onze klanten. Ik hoop dat de bovenstaande uitleg dat ook voldoende onderbouwt.

Vriendelijke groet,

Het Customer Care team van Vandebron

R.W.B. Wasscher - 28 december 2014 Reageer

heb dezelfde slechte ervaringen met Vandebron, onduidelijk, belerend, onvriendelijk en ondeskundig. Schatten mijn voorschot 50 % te hoog in en waren niet bereid de te hoge voorschotten terug te storten, dat verrekenen we bij de jaarafrekening, het kan wel een koude winter worden was het antwoord. Ik mocht zonder boete vertrekken en kon gelukkig mijn voorschotten storneren. Ik verreken mijn welkomstpremie met mijn afrekening. De Consumentenbond wijst naar Vandenbron en Vandenbron omgekeerd. De Consumentenbond geeft verschillende antwoorden en is niet kritisch naar Vandenbron.

A.M. Dijkstra - 22 april 2015 Reageer

Heb nog geen ervaring met Vandebron maar mijn overweging is over te stappen omdat zij ‘pure’ energie [keuze] geven en niet toch nog kolencentrales inschakelen [in Zweden] om waterkracht in te kopen en zo ‘groene stroom’ te leveren.

Hemmer Paul - 23 april 2015 Reageer

VANDEBRON zegt het contract met NLE op en gaat mij beleveren van gas en elektriciteit.
Ik heb meerdere malen aan VANDEBRON gevraagd waar ze het recht vandaan helen om dit te doen.
Ik wil dit niet.
Mijn energie leverancier NLE beleverde mij nog maar 15 dagen, ik moet nu E 100,- extra aan NLE betalen
omdat VANDEBRON de belevering met NLE stop gezet heeft.
Dat dit allemaal kan in Nederland.
De geschillen commissie kan mij niet helpen, want VANDEBRON heeft zich hieraan niet onderworpen.
Ik moet waarschijnlijk naar de rechtbank voor mijn gelijk, klant is geen koning bij NLE en VANDEBRON.

jacq van der heiden - 11 april 2017 Reageer

Ik herken dit bovenstaande beeld helemaal niet bij van de bron. Ik word keurig te woord gestaan en heb geen enkel probleem met hen ondervonden, vreemd.. Zij zijn duidelijk in hun visie en de voorschotten die nodig zijn om te kunnen leveren, zijn volledig groen , en zijn niet op winstbejag uit. dus, ik begrijp bovenstaande commentaren niet helemaal..

Reageer