140404-Checklist-verhuizen.png

Checklist verhuizen: hoe zit het met je energieleverancier?

Ga je binnenkort verhuizen? Vergeet dan niet dat je ook het één en ander moet regelen met je energieleverancier. Vrees je dat je iets over het hoofd ziet? Energieleveranciers.nl presenteert: de checklist verhuizen.

1. Ga na bij welke energieleverancier je klant bent

Als je verhuist, moet je dit melden bij de energieleverancier. In tegenstelling tot een gewone leverancierswissel, moet je bij een verhuizing zelf je oude energiecontract opzeggen. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wie je energieleverancier is. Zoek daarom je energiecontract of je jaarafrekening op. Mogelijk heb je twee energieleveranciers: één voor stroom en één voor gas. In dat geval moet je je verhuizing bij beide leveranciers melden.

2. Geef je verhuisdatum op tijd door aan je huidige leverancier

Is de verhuisdatum al bekend? Dan kun je deze datum al vanaf drie maanden voor de daadwerkelijke verhuisdatum doorgeven. Meld je verhuizing in ieder geval minimaal twee weken voor de verhuisdatum, zodat je er zeker van kan zijn dat je elektriciteit en gas niet wordt afgesloten. Je leverancier heeft twee weken nodig om je verhuizing op tijd te kunnen regelen. Je leverancier verzorgt namelijk ook alle contacten met andere partijen die de energielevering regelen, zoals de netbeheerder.

Ben je vergeten je verhuizing op tijd te melden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je leverancier om de verhuizing alsnog door te geven. Het kan zijn dat in je nieuwe woning tijdelijk nog geen energie wordt geleverd. Ook is het mogelijk dat je netbeheerder dan kosten in rekening brengt om de energie in je nieuwe woning aan te sluiten.

3. Neem de meterstanden op voor de eindafrekening

Op de dag van de sleuteloverdracht vul je de meterstanden in van je oude woning. Doe dit bij voorkeur samen met de nieuwe bewoner, zodat voor iedereen duidelijk is wie vanaf welke meterstand voor het energieverbruik betaalt. Als vertrekkende bewoner stuur je het ingevulde en ondertekende meterstandenformulier naar de leverancier. Betrek je een nieuwbouwwoning, dan is het handig om de meterstanden in te vullen samen met de aannemer. Sommige energieleveranciers werken niet meer met een meterstandenformulier, maar daar geef je via een nummer de meterstanden door. Wel is het altijd verstandig de meterstanden te noteren om meningsverschillen in de toekomst te voorkomen.

4. Controleer de eindafrekening

Zodra je energieleverancier het meterstandenformulier heeft ontvangen, wordt de verhuizing administratief verwerkt. Na maximaal acht weken ontvang je een eindafrekening voor het energieverbruik in je oude woning. Controleer goed of de meterstanden op de eindafrekening correct zijn. Op die manier weet je zeker dat je betaalt voor je daadwerkelijke verbruik.

5. Controleer de voorschotnota van je nieuwe woning

Van je leverancier ontvang je ook een schriftelijke bevestiging met de ingangsdatum van de energielevering, de beginmeterstanden en de hoogte van het voorschotbedrag dat je gaat betalen. Het gemiddeld jaarverbruik bepaalt het voorschotbedrag. Ben je de eerste bewoner van een nieuwbouwwoning, dan schat je energieleverancier het verbruik. Je voorschotbedrag kan je overigens altijd wijzigen!

Checklist verhuizen: overstappen naar een andere energieleverancier?

Als je een lopend contract voor bepaalde tijd hebt bij een leverancier, dan verhuist dit contract met je mee. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden. Een verhuizing is een mooie gelegenheid om de kosten van je energiecontract eens nader te bekijken. Energieprijzen vergelijken kan je namelijk honderden euro’s aan kosten per jaar besparen. Vooral wanneer je een variabel contract hebt is dit handig, want je hoeft dan geen opzegvergoeding te betalen. Een contract met een onbepaalde looptijd kun je gratis opzeggen, bij een contract met een vaste looptijd moet je een opzegvergoeding betalen. Ook is er een opzegtermijn waarmee je rekening moet houden. Lees meer over de opzegtervergoeding bij verhuizen.

Heb je een contract voor onbepaalde tijd of heb je nog geen energieleverancier, dan kun je altijd een andere leverancier kiezen. Bekijk eens de energievergelijker, zodat je de verschillende contracten met elkaar kunt vergelijken. Je kunt direct overstappen naar de goedkoopste energieleverancier die past bij jouw situatie.

Meer weten over verhuizen? Bekijk de veelgestelde vragen over verhuizen en de energieleverancier.

Reageer