lifehack.png

Hier een fijne lifehack met de cashback

Een lifehack is een tip om jouw leven makkelijker te maken. Een klein ideetje om slimmer, leuker en moeiteloos te leven. Wij hebben een lifehack die je kunt toepassen op je energierekening.

Cashback, hoe werkt dat?

Vooraf is het handig om te weten hoe de cashback werkt. Dit wordt ook wel eens anders genoemd bijvoorbeeld welkomstkorting, cashbackkorting of korting op je jaarrekening. Bij het overstappen naar een nieuw energiecontact spreek je vaak een cashback bedrag af. Bijvoorbeeld €200,-. Gedurende het jaar verbruik je energie waar je maandelijks een bepaald bedrag voor betaalt. Als jij jouw energieverbruik goed kent (en je doet geen gekke dingen) dan kan het zijn dat je precies evenveel hebt verbruikt als waar je voor hebt betaald.

Dus stel dat je daadwerkelijke energieverbruik €1.800,- kost en je hebt elke maand €150,- betaald, dan sta je quitte! Die €200,- cashback ontvang je dan aan het einde van het jaar volledig op je rekening.

Lastenverlichting of spaarpotje

Nu komt de lifehack. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de cashback in te zetten als maandelijkse lastenverlichting. Dus minder energiekosten per maand. Neem bovenstaande voorbeeld; als je jouw energieverbruik zo goed kent, kun je er ook voor kiezen om je termijnbedrag bij de leverancier omlaag te zetten. Zo verdeel je de cashback over het aantal maanden (€200,-/12 maanden= €16,6 per maand). Dan kun je het termijnbedrag bijvoorbeeld verlagen naar €135,-. (Dat is €15,- minder per maand.)

Aan het einde van het jaar wordt de balans opgemaakt en zegt de energieleverancier: “Je hebt voor €1.800,- energie verbruikt en we hebben (12x €135=) €1620,- van je ontvangen.

Eigenlijk moet je ons nog €180,- betalen maar omdat we hebben afgesproken dat je van ons, aan het einde van het jaar een cashbackbedrag van €200,- zou krijgen, verrekenen we dat. Je krijgt nu nog €200- €180 = €20,- van ons”. Zie onderstaande afbeelding die dit voorbeeld illustreert.

Llifehack met de cashback: spaarpotje of lastenverlager

*Klik voor een vergroting

Geld nu of later?

Op deze manier heb je zelf in de hand hoe je jouw cashback inzet. Gebruik je hem als maandelijkse lastenverlager? Of zet jij hem liever in als spaarpotje dat je einde van het jaar ontvangt?

P.S. Weten welke leverancier de hoogste cashbacks biedt aan nieuwe klanten? Begin dan direct met energievergelijken!

Energie vergelijken

Reageer