Budget voor subsidie zonnepanelen is op

De laatste jaren zijn zonnepanelen erg in opkomst. Zonnepanelen hebben immers veel voordelen. Zo draagt u bij aan een beter milieu als u zonnepanelen op uw dak laat installeren. Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat het een zeer rendabele investering is. Als u de helft van uw stroomverbruik door zonnepanelen laat opwekken kan dat al gauw voor een besparing van zo’n €400,- per jaar zorgen. Daarnaast stijgt de elektriciteitsprijs gemiddeld zo’n 5% per jaar, waardoor de besparing bij zonnepanelen ook elk jaar groter wordt.

Subsidies voor zonnepanelen

Het kabinet heeft als doelstelling om in 2050 alle energie in Nederland via duurzame energiebronnen, zoals zon- en windenergie, op te wekken. Om de installatie van zonnepanelen te stimuleren is er door het ministerie van Economische Zaken voor 2012 en 2013 een subsidiebudget van ruim 50 miljoen euro beschikbaar gesteld voor particulieren. Particulieren konden voor de aanschaf van zonnepanelen subsidie aanvragen via Agentschap NL en daarbij rekenen op een tegemoetkoming van maximaal 650 euro. Met dat bedrag konden particulieren een groot deel van de kosten voor de installatie van zonnepanelen dekken.

Dat steeds meer mensen de voordelen van zonnepanelen hebben ontdekt blijkt wel uit het feit dat het subsidieplafond eind juli 2013 al bereikt is. De subsidiepot is helemaal leeg. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken ging het om een eenmalig bedrag dus het lijkt er op dat de subsidieregeling voorlopig geen vervolg krijgt. Wel bestaan er, onder andere bij provincies en gemeenten, nog andere subsidiepotjes voor de installatie van zonnepanelen. Wie hier aanspraak op wilt maken moet snel zijn, want ook deze potjes dreigen langzaam op te raken.

Een rendabele investering

Met of zonder subsidie: het installeren van zonnepanelen is een zeer rendabele investering. Zelfs zonder subsidie verdient men zonnepanelen (inclusief installatie) in 8-9 jaar terug. Wilt u meer informatie over de kosten van zonnepanelen? Bij de Zonnepanelen Expert kunt u bij verschillende partijen zonnepanelen offertes opvragen en nagaan welke zonnepanelenleverancier voor u het meest voordelig is.

Reageer