Wat zijn bloedkolen?

Eind vorig jaar werd het breed uitgemeten in de pers. In het mijnengebied Cesar in Colombia, waar o.a. Nederlandse energiebedrijven hun kolen vandaan halen, zijn duizenden mensen vermoord en tienduizenden uit hun huizen verjaagd door paramilitairen. De slachtoffers zijn nooit erkend en gecompenseerd. Dit alles speelde zich af tussen 1996 en 2006. De mensenrechten waren (en zijn nog steeds) ver te zoeken. Tot op de dag van vandaag worden mensen die in het mijnbouwgebied opkomen voor hun rechten met de dood bedreigd, of zelfs vermoord.

Vredesorganisatie PAX

Pax is de organisatie die de discussie wederom aanzwengelt. In 2014 deden zij onderzoek naar de herkomst van de kolen en schreven hier het rapport ‘The Dark Side of Coal’ over. Sinds die tijd voeren ze actie. Meer dan de helft van de kolen in Nederland komen uit Colombia. Hiervan komt 60% van de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore in Cesar. PAX heeft onderzoek gedaan naar de grootschalige schending van mensenrechten in dit gebied. In dit onderzoek verklaren getuigen onder ede dat de mijnbouwbedrijven de paramilitairen in het verleden financieel hebben gesteund en informatie aanleverden over mogelijke doelwitten. Daarom worden kolen uit deze regio ‘bloedkolen’ genoemd. 

Nederlandse energiebedrijven

De Nederlandse energiebedrijven Essent, NUON, E.ON en Engie nemen deze zogenoemde ‘bloedkolen’ af van Drummond en Prodeco/Glencore. Deze energieleveranciers weten van de mensenrechtenschending maar kopen hier tot op heden nog steeds hun kolen in om elektriciteit mee op te wekken. PAX roept deze bedrijven op om economische druk uit te oefenen en de inkoop te stoppen totdat Drummond en Prodeco/Glencore overgaan tot erkenning en compensatie van de slachtoffers.

Reactie NUON

De energiemaatschappijen zeggen meer te kunnen bereiken door in gesprek te blijven met de mijnbouwbedrijven. Afgelopen december besteedde het NPO-programma ‘Kassa’ aandacht aan de bloedkolenkwestie. Martijn Hagens, directeur van NUON, gaf zijn toelichting over de visie van NUON op de kolenwinning in Colombia. Hij geeft aan dat NUON het vredesproces in Colombia ondersteunt en dat stoppen met de steenkool afname juist contraproductief zou werken. Zij vrezen dat de aanpak van PAX juist leidt tot polarisatie van een samenleving die juist dichter bij elkaar moet komen. Niet boycotten maar samenwerken is volgens NUON de sleutel tot succes. 

Vergelijk energieleveranciers

Via onze energievergelijker kun je verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Je kunt dan zelf een keuze maken op basis van de zaken die jij belangrijk vindt. Feit is dat je met zo’n overstap geld bespaart! Dus waar wacht je nog op? Check de einddatum van je huidige contact, vul je huidige verbruik in en stap over! 

Bronnen:

Reageer