150226-Mannen-versus-vrouwen-energieverspillers.png

Wie zijn beter in energie besparen: mannen of vrouwen?

We vergeten allemaal wel eens om de lampen uit te doen of onze opladers uit het stopcontact te halen. Of tenminste, tweederde van ons durft dat eerlijk toe te geven. Dat blijkt uit onderzoek van HIER Klimaatbureau onder bijna drieduizend consumenten. Maar wie zijn de grootste energieverspillers: mannen of vrouwen?

Welke apparaten worden het vaakst vergeten?

Opladers zijn de absolute nummer één. Een vijfde (21%) van de ondervraagden laat regelmatig een oplader ongebruikt in het stopcontact zitten. Maar ook de computer (14%) blijft vaak onnodig aan staan. De top drie wordt compleet gemaakt door verlichting: 10% van de consumenten laat regelmatig verlichting aanstaan. En dat terwijl dit één van de grootste energieslurpers is: een gemiddeld huishouden betaalt per jaar zo’n €100 aan het stroomverbruik van de lampen in huis!

HIER-apparatenvergeten

“Zonde!”, zegt Bart de Voogd, algemeen directeur van HIER Klimaatbureau. “De eerste stap om te besparen op verlichting is natuurlijk gloeilampen vervangen voor spaar- of led-lampen. Daarnaast moet je erop letten dat je de verlichting uitzet in ruimtes die je niet gebruikt. Wil je graag een lampje aanlaten voor de veiligheid of vergeet je het altijd? Overweeg dan om gebruik te maken van een bewegingssensor.”

Frituurpannen, krul- en stijltangen, strijkijzers en gasfornuizen worden daarentegen bijna nooit vergeten uit te zetten. Gelukkig maar, want dat kan soms desastreuze gevolgen hebben. Niets is immers minder leuk dan dat je huis afbrandt omdat je per ongeluk je frituurpan aan hebt laten staan. Het gaat dus niet alleen om energie besparen, maar ook om veiligheid!

Wie zijn de ultieme energieverkwisters: mannen of vrouwen?

We verkwisten dus met z’n allen behoorlijk wat stroom met al die elektrische apparatuur die onnodig aan staat. Maar wie zijn nou de grootste energieverspillers: mannen of vrouwen? Het zal je misschien niet verbazen, maar mannen vergeten een stuk vaker apparaten uit te zetten dan vrouwen. Van de vrouwen geeft maar liefst 40% aan nooit stroomverbruikers onnodig aan te laten staan. Bij de mannen is dit slechts 26%. Daar valt dus nog een hoop winst te behalen!

HIER-geslacht

Hoe zit het leeftijd dan?

Des te jonger je bent, des te vaker je vergeet dat een apparaat uit te schakelen. Tenminste, dat laten de onderzoekscijfers zien. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar zet 18% altijd z’n apparatuur uit wanneer hij of zij het niet meer nodig heeft. Onder de 55+’ers is dit percentage maar liefst drie keer zo hoog: 53%. Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen!

HIER-leeftijd

Energieverspilling uitgesplitst naar inkomensniveau

Consumenten met een laag inkomen hebben veel baat bij energie besparen. Immers: iedere euro die niet overgemaakt hoeft te worden naar de energieleverancier is mooi meegenomen! Dit is ook terug te zien in de resultaten van het onderzoek. Van de huishoudens met een benedenmodaal inkomen zet 40% elektrische apparaten altijd uit. Juist huishoudens met een inkomen dat twee keer zo hoog is als modaal verkwisten veel energie: van hen zet slechts 26% na gebruik het apparaat uit. Wij concluderen: daar valt winst te behalen.

HIER-inkomen

Ten slotte: welke regio is het energiezuinigst?

Woon je in Noord-Brabant? Gefeliciteerd! Dit is namelijk de meest energiezuinige regio van Nederland: maar liefst 44% vergeet nooit de apparaten uit te zetten. Ook Overijssel (37%) en Zuid-Holland (34%) presteren goed. Inwoners van Drenthe (21%) kunnen daar nog een puntje aan zuigen…

HIER-provincie

Wie zijn de allerbeste energiebespaarders?

Brabantse vrouwelijke 55+’ers met een benedenmodaal inkomen blijken op basis van dit onderzoek de ultieme energiebespaarders te zijn. Toch valt er nog veel te verbeteren als het gaat om energiebewustzijn en het verlagen van de energierekening! Hier vind je alvast wat tips:

  • Wassen op een lage temperatuur bespaart energie: de wasmachine instellen op 30 graden scheelt zo’n 20% aan energieverbruik.
  • Een koelvriescombinatie is zuiniger dan een losse koelkast en vriezer. Jaarlijkse besparing: €30.
  • Zet je verwarming een graadje lager. Dit levert bij elke graad minder 6% besparing op.

Maar ook door overstappen kan je op energie besparen. Een nieuwe energieleverancier kiezen is zo gepiept en levert je een besparing op tot wel €350! Makkelijk verdiend, toch?

Energie vergelijken

1 reactie

E.Klaassen - 5 maart 2015 Reageer

Slimme meters zijn er ook voor de slimme verkopers van dat spul. De maandkosten liegen er niet om.
Beter is zelf een programmeerbare thermostaat te kopen.

Reageer