gas_rechts.png

Betalen voor het verwijderen van je gasmeter

Het is volop in het nieuws. De gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid. We gaan opzoek naar alternatieven voor het gas uit Slochteren. Misschien wordt het gas uit het buitenland, maar beter: zoeken we alternatieven voor gasgebruik.

Ontstaan van het gasgebruik in Nederland

In 1959 werd er in Slochteren (naast Groningen) een gasbel ontdekt. Een vrij cruciale ontdekking waarna heel Nederland op het gasnet werd aangesloten. Na jaren gaswinning treden er nu in Groningen bodemdalingen op die aardbevingen veroorzaken.

Naast deze gevolgen is het gebruik van gas slecht voor het milieu. Er komt CO2 vrij wat zorgt voor opwarming van de aarde. Genoeg redenen voor het kabinet om de gaskraan in Groningen dicht te draaien in 2030.

Er zijn nog wel wat kleinere gasvelden op de Noordzee die we gebruiken. Daarnaast importeren we ook gas uit Rusland. Nederland wil een belangrijk doorvoerland zijn voor Europa van alle brandstoffen (olie, kerosine, benzine en aardgas) die we uit Rusland halen.

Aandeel gasgebruik op je energierekening

De kosten van je energierekening bestaan voor het grootste gedeelte uit gasverbruik. In een gemiddeld huishouden gaat 80% van de energierekening naar gas en 20% naar elektriciteit.

Dit in combinatie met de hierboven genoemde punten zet een hoop Nederlandse huishoudens aan het denken. Want uiteindelijk gaan we naar een gasloze samenleving. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw gasverbruik kunt verminderen of geheel kunt elimineren.

Denk hierbij aan een (hybride-) warmtepomp, elektrisch koken en zonneboilers. Het elektriciteitsverbruik gaat door deze apparaten omhoog. Ze worden dan ook vaak gecombineerd met zonnepanelen voor extra duurzaam opgewekte elektriciteit.

Stel dat je het zo goed ingericht hebt in je woning dat je uiteindelijk helemaal geen gas meer nodig hebt. Dan heb je in principe geen gasaansluiting meer nodig.

Zolang je echter een aansluiting hebt betaal je vastrecht. Dit zijn een soort abonnementskosten die je betaalt aan je energieleverancier. Deze kosten verschillen per leverancier. Meestal ligt het tussen de €20,- en €80,- per jaar, per product (stroom/gas).

Dan zou je zeggen; dan verwijder je de gasaansluiting toch?

Kosten verwijderen gasaansluiting

Maar het verwijderen van je gasaansluiting kost dus geld. Het bedrag verschilt per netbeheerder. De bedragen liggen tussen de €346,- en €623,-. Een groot bedrag voor iets wat eigenlijk gestimuleerd zou moeten worden…

Je kunt je gasaansluiting ook alleen laten ‘afdoppen’. Dan wordt de leiding afgesloten maar niet volledig verwijderd. Dat doe je omdat er wel druk op de gasleiding blijft staan terwijl je hem niet gebruikt. Dit kan lekkage veroorzaken. Op netbeheerder Stedin na, zijn hier echter ook kosten aan verbonden. Zo rond de €120,-. Mocht je hem dan op een later moment weer willen aansluiten kan dat maar zijn hier ook kosten aan verbonden.

Maar het geheel verwijderen van je gasmeter kost je als consument voorlopig dus nog veel geld. Ook als je een subsidie hebt gekregen omdat je een ‘nul op de meter’ woning bouwt, wat als voorwaarde heeft dat de gasmeter wordt verwijderd. Dan moet je ook rekening houden met de kosten van verwijdering.

Er zijn meerdere consumenten die deze situatie hebben voorgelegd bij de Geschillencommissie Energie. Eén consument maakte hierbij een vergelijking met een abonnement op de krant. Als je hier het abonnement opzegt krijg je ook achteraf geen hoge rekening omdat je het abonnement hebt opgezegd.

Uit de verschillende stukken van de Geschillencommissie blijkt dat de verzoeken van deze consumenten worden afgewezen. Helaas, je moet écht betalen voor het verwijderen van de gasmeter.

Reactie netbeheerder

Netbeheerder Liander zei in een artikel van het AD dat ze de kosten van het verwijderen rechtstreeks op de consument verhalen. Als deze kosten verdeeld worden over de overige klanten moeten alle gasbezitters betalen voor gasaansluitingen die elders verwijderd worden. Dat vindt Liander niet wenselijk. (Ik zou hier zelf wel wat extra’s voor willen neerleggen overigens.) Wel wordt er gezocht naar oplossingen (bijvoorbeeld in samenwerking met de gemeenten) om op grotere schaal leidingen te gaan verwijderen in plaats van individueel.

De toekomst van gasgebruik

Gasgebruik is logischerwijs best een dingetje. Hoe gaan we in de toekomst om met gasgebruik en de alternatieven? Uit onderzoek bleek dat Nederlanders best gasloos willen wonen maar niet als ze daar extra voor moeten betalen. Daar helpen deze kosten niet echt aan mee… We moeten dus nu afwachten of de netbeheerders en gemeenten dit op grotere schaal, goedkoper kunnen gaan verwijderen.

Wil jij weten waar je het goedkoopste gas of de goedkoopste elektriciteit ontvangt?

Overstappen van leverancier bespaart je veel geld. Begin direct met energie vergelijken.

Energie vergelijken

4 comments

Ginkel - 28 juli 2018 Reageer

Ik woon in een appartement gebouw waarbij de gasleiding door de meterkast naar de andere bewoners loopt. Als men de gasleiding wil verwijderen heeft niemand meer gas, dus dat gaat niet gebeuren. Bij het weghalen van de meter hoort men het gas er af te halen. Ik denk niet dat er een monteur is die het gebouw drukloos maakt. Dus koppeling los, meter weg, dop er op, is met twee man een werkje van seconden. En een minimale lekkage. En daar betalen we nu een onredelijk hoog bedrag voor. De beste oplossing, totdat de wijk wordt afgesloten, na de meter afdoppen op een manier die niet verwijderbaar is. Blijkt er later toch gas afgenomen zijn dan krijgt men een rekening met boete.

Peter - 26 augustus 2018 Reageer

Dat vastrecht klopt niet helemaal. Als je bij je leverancier aangeeft dat je je gascontract beëindigt kam dat. Daarna krijg je 2 brieven waarin ze dreigen je gasaansluiting af te sluiten, dit is echter wat je wilt. Daarna doen ze dat ik een betaal je ook geen vastrecht. Heb ik al 3 jaar zo. Nadeel is wel dat jee nog de meter in huis hebt.

Mar - 29 januari 2019 Reageer

Hoi Peter! Dat is slim!
Loop sinds gisteren ook tegen dit probleem aan.
Zou je deze tip ook voor een appartement kunnen gebruiken?

Hans - 18 december 2018 Reageer

Ik heb het net als Peter gedaan ik vindt een bedrag van meer dan 600 euro veel geld voor het verwijderen van een meter die die niet eens eigendom is van mij.

Reageer