Wanneer kun je het beste overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Je wilt graag overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Een slimme keuze, want als je dat jaarlijks doet, bespaart je dat een hoop geld. Maar kun je elk willekeurig moment overstappen? En hoe zit het met de opzegvergoeding? Mats licht toe hoe het zit met overstappen, van verhuizen tot zonnepanelen.

Kun je gratis overstappen?

Overstappen is niet altijd mogelijk. Althans, als je dit kosteloos wilt doen. Als je wilt overstappen is het belangrijk te kijken naar je huidige energiecontract. Zeg je je contract op vóór de einddatum, dan moet je bijna altijd een opzegvergoeding betalen. De hoogte van die vergoeding verschilt per energieleverancier. Bekijk de vergoedingen van energieleveranciers. Kijk hieronder wat je in jouw geval kunt doen:

  • Is je huidige contract bijna afgelopen? Dan kun je zes weken van tevoren energieleveranciers vergelijken en alvast overstappen. Je nieuwe contract gaat dan in op het moment dat je oude eindigt. Je hoeft geen opzegvergoeding te betalen.
  • Heb je een contract met bepaalde looptijd? Dan kun je het beste bij je energieleverancier blijven zitten. Opzeggen betekent dat je een opzegvergoeding moet betalen. Houd de einddatum van je contract in de gaten, zodat je op tijd kunt overstappen.
  • Heb je een contract met onbepaalde looptijd? Dan kun je op elk moment overstappen zonder een opzegvergoeding te betalen.
  • Ben je nog nooit overgestapt? Waarschijnlijk heb je dan een contract met onbepaalde looptijd. Je kunt elk moment overstappen, zonder daarbij een opzegvergoeding te betalen.

Hoelang van tevoren overstappen?

De beste overstaptijd is zes weken voor het eind van je contract. Je hebt namelijk recht op twee weken wettelijke bedenktijd en daarnaast zijn er vier weken nodig om de overstap te regelen. Eerder overstappen kan ook. De meeste leveranciers willen graag helpen voorkomen dat je een opzegboete moet betalen en respecteren de lopende overeenkomst tot soms wel 6 maanden in de toekomst. Als je contract dus pas over 3 maanden afloopt, kan je toch al overstappen. Op ons aanvraagformulier staat deze termijn vermeld bij ingangsdatum.

Wanneer is het beste overstapmoment?

Je kunt het beste overstappen nadat je een heel jaar hebt ‘vol gemaakt’. In de meeste gevallen ontvang je dan de jaarafrekening. Wanneer je eerder of later overstapt (als je die keuze hebt bij bijvoorbeeld een contract met onbepaalde tijd) en dat moment valt net na de winter, verbruik je erg veel. Normaal gesproken wordt dit ‘rechtgetrokken’ met een lager verbruik in de zomer. Wanneer je dus in de winter overstapt, en je elke maand een termijnbedrag betaalt dat berekend is voor een heel jaar, moet je extra veel bijbetalen. Dit wordt natuurlijk rechtgetrokken met de rest van het jaar bij je nieuwe energieleverancier, maar op een groot bedrag in één keer betalen zit niemand te wachten.

In de meeste gevallen kun je dus het beste overstappen rond of net na de jaarafrekening. Sommige leveranciers sturen de jaarafrekening op een vast tijdstip naar al hun klanten, dus loop je de kans dat je de afrekening niet na een heel jaar krijgt.

Overstappen en zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen hebt, is het overstapmoment erg belangrijk. Ook hierbij kun je het jaar het beste ‘vol maken’. Stap je net na de zomer op, dan hebben je panelen veel opgewekt, maar was je verbruik waarschijnlijk erg laag. Bij een overstap wordt een tussentijdse eindafrekening opgemaakt. Je kunt je ‘teveel’ opgewekte stroom niet verrekenen met de energie die je in de winter afneemt van je leverancier. Je ontvangt dus een terugleververgoeding, maar je ontvangt minder geld per kilowatt dan je moet betalen per kilowatt. Je kunt daarom het beste overstappen op het moment dat je minder hebt opgewekt dan je verbruikt vanaf het moment dat je de laatste jaarafrekening hebt ontvangen.

Overstappen en verhuizen

We krijgen vaak de vraag of mensen perse moeten overstappen tijdens hun verhuizing. Ze denken dat een verhuizing ook het einde van het energiecontract betekent. Dat is echter niet het geval. Ga je verhuizen en is je energiecontract nog niet ten einde, dan moet je evengoed de opzegvergoeding betalen. Wanneer je gaat verhuizen heb je dus twee opties:

  • Je neemt je contract mee naar je nieuwe adres. Je hebt dan één contract voor beide adressen (je nieuwe en oude woning). Dit kun je zelf regelen bij je energieleverancier.
  • Je beëindigt je contract. Je wordt klant bij een nieuwe energieleverancier en je zegt je oude contract op. Dat kan alleen kosteloos als je een contract voor onbepaalde tijd had of als je contract bijna is afgelopen en je dus geen opzegvergoeding hoeft te betalen.

Hoelang van tevoren overstappen bij verhuizing?

Bij een verhuizing geldt dat je twee tot drie weken van tevoren overstapt naar een nieuwe energieleverancier. Je vult dan het moment in van je sleuteloverdracht. Daarin zit ook de bedenktijd inbegrepen. Bij sommige energieleverancier in onze vergelijker kun je ook aangeven binnen veertien dagen al energie te ontvangen. Meer weten? Bekijk onze checklist voor energie verhuizen.

2 comments

Postma - 3 november 2018 Reageer

Helaas staat er in deze uitleg niets over het overstappen eventueel vroeger regelen, omdat b.v. de prijzen binnen enkele weken fors gaan stijgen en een vroegtijdig geaccepteerd aanbod dus stukken goedkoper uit kan pakken !

Marco - 8 december 2018 Reageer

Je kan altijd even bellen, emailen of zelfs via twitter contact zoeken en de vraag bij je aanstaande leverancier neerleggen

Reageer