Van lichaamswarmte tot kwallen: 9 alternatieve energiebronnen

Lichaamswarmte, dansen en uitwerpselen hebben één ding gemeen: ze kunnen allemaal energie opwekken. Net als de andere bronnen in deze lijst, waarvan je waarschijnlijk nog niet wist dat ze stroom konden genereren. We nemen je mee in de wereld van de alternatieve energiebronnen.

1. Lichaamswarmte

De hitte in het metronet: waarom zou je het niet gebruiken? In Londen wordt de warmte in metrostations opgevangen en gebruikt om 500 huizen in de hoofdstad van Engeland mee te verwarmen. Niet alleen goed voor een duurzamere wereld, want volgens de burgemeester van de stad zou de elektriciteitsrekening van de huizen daarmee 10% goedkoper uitvallen. Lichaamswarmte wordt in de toekomst ook voor kleinere initiatieven gebruikt. Het Amerikaanse concern Atmel demonstreerde op een beurs een radio die door middel van lichaamswarmte werkt.

2. Uitwerpselen

In de Amerikaanse staat Pennsylvania wordt de mest van 600 koeien gebruikt om elektriciteit, kunstmest en brandstof voor de verwarming te produceren. Daarmee bespaart de betreffende boerderij zo’n 60.000 dollar per jaar. Op twee andere plekken in Amerika wordt ontlasting van honden opgevangen en verwerkt tot methaangas. Dat wordt vervolgens omgezet tot stroom. Ook menselijke uitwerpselen helpen daar uitstekend bij. In de Britse stad Bristol wordt een auto aangedreven door methaangas dat is ontstaan uit ongezuiverd rioolwater.

3. Dansen

Club Watt in Rotterdam gebruikte de vibraties die veroorzaakt worden door het dansend publiek, voor de stroomvoorziening van de lichtshow in de club. Het werkt volgens het piëzo-elektrisch effect, een verschijnsel waarbij bepaalde materialen onder druk spanning produceren. Voor een duurzaam avondje uit, moeten we nu echter ergens anders heen. Het Rotterdamse poppodium is inmiddels failliet door een grote schuldenlast en aanhoudende geluidsoverlast.

4. Kwallen

Ze kunnen vervelend zijn als je ze in het water tegenkomt, maar ze doen ook nog iets goeds. Er is een bepaald soort kwallen dat licht geeft in het donker. De kwallen hebben een gloed die wordt veroorzaakt door een groen fluorescerend eiwit. Wanneer je dit eiwit in contact brengt met aluminium elektroden en ze vervolgens blootstelt aan ultraviolet licht, zorgen de elektronen die daarbij vrijkomen voor elektriciteit. Een technisch verhaal, maar erg effectief. Ook droegen kwallen bij aan het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. In 2013 is de grootste kerncentrale van Zweden stilgelegd, nadat een zwerm oorkwallen de koelwaterinlaat inzwom en voor verstopping zorgde.

5. Bacteriën

Er is er nog een in de categorie ‘energieopwekkende organismen’: de bacterie Shewanella oneidensis. Deze bacterie is te vinden in meren en zeeën over de hele wereld. Wanneer ze in contact komt met metalen of mineralen, geven eiwitten die op het organisme zitten, een elektrisch stroompje af. Door deze eigenschap kan de bacterie als brandstofcel dienen in een biobatterij. Het hoofd van het team dat onderzoek deed naar deze bacteriën, Tom Clarke, zegt dat deze bacteriën energie kunnen opwekken door bijvoorbeeld huishoudelijk of agrarisch afval af te breken.

6. Sportscholen

Van buiten zien ze eruit als normale sportapparaten, maar schijn bedriegt. De apparaten die gebruikt worden in de sportschool ‘California Fitness’ in Hong Kong, bevatten generators die stroom opwekken wanneer fanatiekelingen ze gebruiken. Een gemiddelde volwassene kan tot 50 watt per uur genereren door te sporten op de machines, zegt de eigenaar van de sportschool. Dat wordt gebruikt voor de verlichting van de sportschool. Ook de Verenigde Staten volgden met een duurzame sportschool. Zij slaan de opgewekte energie op in batterijen die gebruikt kunnen worden voor verschillende doeleinden in de sportschool.

7. Koffiedik

Een koffiefabriek in het Friese Joure stookt afvalresten van het productieproces op. De duurzame stoomketel die afgedankte koffieresten gebruikt als energiebron, zorgt voor een grote energiebesparing. Koffiedik verbranden is CO2-neutraal, aangezien bij het verbranden evenveel CO2 vrij komt als er wordt opgenomen bij de groei van de koffiebonen. De besparing die het bedrijf elk jaar heeft, staat gelijk aan het gasverbruik van 2.000 huishoudens.

8. ‘Gras’ op het dak

‘Plastic gras’ dat stroom kan opwekken. Chinese en Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een nieuw soort energiegenerator dat als dakbedekking stroom kan opwekken. Het ‘gras’ is een verzameling van flexibele plastic strips die door de wind worden aangedreven. De strip bevat nanodraden aan één kant en de halfgeleider indiumtinoxide aan de andere kant. Door de wind worden de nanodraden kort in contact gebracht met de halfgeleider van de naastgelegen strip. Dat leidt tot wrijving waardoor de strip elektriciteit genereert. Met 300 m3 aan plastic strips zou het systeem een heel huishuiden bijna volledig van stroom kunnen voorzien.

9. Beha’s

Ze zijn helaas nog geen werkelijkheid, maar het is toch op zijn minst een opvallende toekomstige energiebron: energieopwekkende beha’s. Onderzoekers in Amerika bestudeerden de afgelopen 25 jaar de bewegingen van borsten en de mogelijkheid beha’s te ontwerpen die elektriciteit genereren. De bewegingen van de borsten tijdens het lopen en sporten, zouden wrijving veroorzaken die voor elektriciteit zorgt. Zaken waar de onderzoekers tegenaan liepen waren het niet kunnen wassen van de beha’s en het feit dat er op dit moment enkel met cup D voldoende stroom wordt opgewekt om een iPod te laten werken. Een beha is niet het enige kledingstuk dat wellicht stroom kan opwekken. Volgens de Amerikaanse professor Zhong Lin Wang zijn er binnen vijf jaar t-shirts die voor stroom kunnen zorgen.

Heb je zelf een leuk idee bedacht of nog een andere interessante, inspirerende energiebron voorbij zien komen? Laat het ons weten in een reactie hieronder of op Facebookpagina van Energieleveranciers.nl. Het duurt nog even voordat we enkel gebruikmaken van alternatieve energiebronnen. Tot die tijd kunnen we wel kiezen voor groene stroom. Start met energieprijzen vergelijken en stap over naar de groenste leverancier met de beste prijs.

Reageer