150624-Energieveilingen-berispt.png

ACM berispt energieveilingen; veilingproces is aangepast

De Autoriteit Consument & Markt heeft energieveilingen op de vingers getikt. Het veilingsproces zou oneerlijk verlopen omdat er verboden prijsafspraken werden gemaakt. Biedingen van energieleveranciers onder de referentieprijs zouden niet worden geaccepteerd. Energieveilingen hebben hierop hun veilingproces moeten aanpassen. Lees in dit blog alles over misstanden bij energieveilingen en hoe je het goedkoopste energiecontract vindt dat past bij jouw situatie.

Prijsafspraken

In augustus 2014 deed de ACM een inval bij diverse energieveilingen, op vermoeden van misleiding en verboden prijsafspraken. Bij verschillende energieveilingen, waaronder die van Vereniging Eigen Huis, Sloop de Crisis.nl, ANWB en Telegraaf, werd vooraf een zogenaamde ‘referentieprijs’ vastgesteld. Er werd als het ware een kunstmatige bodemprijs aangehouden. Als een energieleverancier een lager bod deed dan deze referentieprijs, dan kon het bod als ongeldig gekwalificeerd worden. Consumenten die deelnemen aan zo’n energieveiling kregen daardoor mogelijk niet de goedkoopste deal.

De reden dat het concept ‘referentieprijs’ in het leven werd geroepen, heeft z’n oorsprong bij de energieleveranciers. Voorheen werd er soms zó laag geboden dat energieleveranciers verlies leden op de energieveilingen. Energiebedrijven dreigden vervolgens niet meer deel te nemen aan energieveilingen. Daarop werd een minimumprijs afgesproken waarop het gemiddelde energiebedijf energie kon leveren. Maar kon je als energieleverancier lager bieden dan die minimumprijs, dan mocht deze leverancier niet deelnemen aan de veiling. Een soort kartelvorming dus. En dat mag niet, aldus de ACM.

Aangepast veilingproces

De ACM heeft geen boetes uitgedeeld aan de energieveilingen: referentieprijzen zijn onwenselijk, maar niet verboden. Energieveilingen hebben na het standje van de ACM wel hun veilingsproces moeten aanpassen. Vanaf nu krijgen consumenten meer informatie over het veilingproces en de manier waarop de prijzen tot stand zijn gekomen. Daarnaast mogen energieleveranciers tegenwoordig niet meer gebonden zijn aan de door de veilingmeester vastgestelde minimumprijs. En dat is in het belang van de consument, want die kan hierdoor voortaan kiezen voor een scherper aanbod.

Energieveilingen: niet het goedkoopst

Energieveilingen en energiecollectieven blijken meestal niet voor iedereen de goedkoopste deal te zijn. Dat komt omdat een grote groep huishoudens over één kam wordt gescheerd, waardoor het aangeboden energiecontract niet aansluit op ieders specifieke voorkeur en situatie. Wil je weten hoe de prijsverhouding tussen energieveilingen en het aanbod op Energieleveranciers.nl het afgelopen jaar was? Bekijk dan eens dit overzicht met analyses van energieveilingen.

Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Dan is het zeker aan te raden om vooraf goed te onderzoeken welke energieleverancier de beste deal heeft voor jouw situatie. Dat kan door het aanbod van de energieveiling te vergelijken met het aanbod op vergelijksites. Nu alvast een energievergelijking maken? Klik op onderstaande button!

Energie vergelijken

Reageer