BlogEL_aardwarmte.png

Aardwarmtepomp; haal energie uit… de aarde!

Een warmtepomp is voor veel mensen misschien nog iets abstracts. Logisch want de werking is best ingewikkeld en er zijn verschillende varianten. Wist je dat er ook een warmtepomp bestaat waarmee je aardwarmte kunt inzetten om je woning te verwarmen en te koelen met energie uit de aarde?

Zo werkt een aardwarmtepomp

Eigenlijk zijn aardwarmte en bodemwarmte twee verschillende dingen. Aardwarmte ontstaat namelijk door de temperatuur uit het binnenste van de aarde terwijl bodem warmte afkomstig is van de zon die de aarde opwarmt.

Er zijn vier manieren om energie uit de aarde of de bodem van de aarde te halen. Hiervoor verschillen de benodigde dieptes. Dat gaat om warmte-/koude-opslag, lage temperatuur aardwarmte, geothermie en de diepste variant, diepte geothermie.

Voor de particulier die hierin geïnteresseerd is zal lage temperatuur aardwarmte het meeste in aanmerking komen. Dit is een ‘gesloten systeem’ zoals dat heet, op ongeveer 70 meter diepte. Hier worden buizen in de grond gestopt. In deze buizen zit een bepaalde vloeistof (water met antivries) die de energie uit de aarde opneemt. Dus de kou of de warmte. Deze kou of warmte wordt naar de woning gebracht om de woning mee te verwarmen of juist te koelen.

Voordelen aardwarmtepomp

Er zitten veel voordelen aan een aardwarmtepomp.

  • De aarde is een duurzame, onuitputtelijke bron
  • Er komt geen CO2 vrij omdat je geen gas meer nodig hebt
  • Je energierekening wordt daardoor lager
  • Dubbel in te zetten als verwarming in de winter én koeling in de zomer
  • Een bodembron zie en hoor je bijna niet. Geen last van geluid.
  • Je krijgt subsidie op de aanschaf

Nadelen aardwarmtepomp

Toch heeft een aardwarmtepomp systeem ook nog een aantal nadelen.

  • Erg prijzig (tussen de €10.000 en €25.000)
  • Alles in huis moet aangepast zijn op lage temperatuurverwarming (vloerverwarming, radiatoren, goede isolatie etc).
  • Je moet binnen en buiten voldoende ruimte hebben, voor de bron en een voorraadvat met water.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een aardwarmtepomp is afhankelijk van veel verschillende factoren. Denk aan hoeveelheid subsidie, de soort warmtepomp en de levensduur van deze pomp. Voor de levensduur van de bron staat ongeveer 50 jaar en voor de pomp 20 jaar. De terugverdientijd wordt hiermee gezet op gemiddeld ergens tussen de 7 en 15 jaar. Daarbij gaat de waarde van je woning omhoog als deze op deze duurzame manier van energie wordt voorzien.

Goedkope energie

Wil jij de energie die je nog wél gebruikt zo goedkoop mogelijk ontvangen? Zorg dan dat je overstapt van energieleverancier. Begin met energie vergelijken en kies een nieuw energiecontract dat bij jou past.

Energie vergelijken

Reageer