140725-Aardgas.png

Aardgas: wat is het en wat hebben we eraan?

Als je een echte Hollander bent, kook je vast wel eens een pan aardappelen op je gasfornuis. En ongetwijfeld zet je ’s winters de verwarming aan. Lang leve de gasaansluiting in je woning! Maar hoe komt dat aardgas nou eigenlijk in jouw huis terecht? En waar wordt aardgas nog meer voor gebruikt? Energieleveranciers.nl neemt in dit blog het hoe-en-wat van aardgas onder de loep.

Aardgas: wat is het en waar komt het vandaan?

Aardgas is een fossiele brandstof, die meer dan honderd miljoen jaar geleden is ontstaan uit planten- en dierenresten. Aardgas bestaat voornamelijk uit methaan. Het gas zit ingeklemd tussen verschillende lagen diep in de grond. Als het gas in poreus gesteente is opgeslagen, stijgt het op naar hoger gelegen steenlagen, tot het weer een laag van niet-poreus gesteente tegenkomt. Hier ontstaat dan een gasreservoir, waarin geboord kan worden om het gas boven de grond te krijgen. Dit heet de ‘conventionele gaswinning’, omdat dit al sinds de jaren ’50 wordt gedaan.

Het is met een combinatie van technieken ook mogelijk om gas te winnen uit bijvoorbeeld leisteen-achtige aardlagen (schalie, vandaar de naam schaliegas). Dit is de ‘onconventionele gaswinning’.

Hoeveel energie bevat aardgas?

De calorische waarde is de hoeveelheid energie in een kubieke meter (m3) aardgas. Deze waarde geeft aan hoe snel een brandstof een kilo water bij atmosfeerdruk van 14,5 naar 15,5 graden Celsius kan verwarmen. Ieder gasveld heeft een andere calorische waarde. In mengstations wordt het gas met verschillende calorische waarden met elkaar gemengd tot het de basis calorische waarde zo dicht mogelijk benadert. De Nederlandse Gasunie stelt maandelijks de calorische waarde van het geleverde aardgas vast.

Wat is groen gas?

Groen gas heeft zijn oorsprong in biogas. Biogas wordt geproduceerd uit onder meer slib, afval van stortplaatsen, GFT-afval en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Nadat het biogas gedroogd en gezuiverd is, en het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas, mag het ‘groen gas’ heten. Groen gas wordt in de leidingen gemixt met aardgas en wordt zo als ‘gewoon’ gas verhandeld. Je merkt er in huis dus niets van dat je groen gas geleverd krijgt. Dankzij de uitgifte van groencertificaten weet je echter wel zeker dat het gas dat je geleverd krijgt, daadwerkelijk groen is.

Aardgas in Nederland

Het meeste aardgas bevindt zich in Nederland tussen de twee- en vierduizend meter onder de grond. Het grootste gasveld in Nederland ligt in Groningen, bij Slochteren, maar Nederland heeft ook talloze kleinere gasvelden. Omdat het Groningen-veld zo groot is en makkelijk produceert zouden de kleine velden vanwege economische redenen niet worden ontsloten. Om ervoor te zorgen dat de waarde niet in de grond zou blijven zitten, heeft de overheid bepaald dat het aardgas met voorrang uit de kleine velden moet worden gewonnen.
De gaswinning in het noorden ligt al enige tijd onder vuur, omdat er regelmatig aardbevingen ontstaan door bodemdalingen. De aardbevingen hebben tot gevolg dat woningen beschadigd raken.

Aardgasreserves

Voorlopig beschikken we nog over voldoende aardgasreserves om aan de vraag te voldoen. Zo schatten NAM en TNO dat er nog 50 jaar aardgas geproduceerd kan worden. Daarna zal Nederland (meer) afhankelijk worden van de import van aardgas. De winning van onder andere schaliegas is een mogelijke optie voor het op peil houden van de gaswinning in Nederland.

Aardgas: belangrijk voor stroomproductie

Aardgas wordt niet alleen gebruikt voor warmte-opwekking, maar ook voor het produceren van elektriciteit. In Nederland vindt op dit moment nog ongeveer de helft van de elektriciteitsproductie plaats in gascentrales. Aardgas is een relatief schone brandstof. Er komt bij verbranding van aardgas geen zwavel en veel minder CO2 vrij dan bij de verbranding van steen- en bruinkool.

Door wie wordt aardgas gedistribueerd?

Het landelijke transport van aardgas wordt in Nederland geregeld door Gasunie. Vanaf het landelijke distributienet wordt het gas weer doorverkocht aan grootverbruikers, energiebedrijven of naar het buitenland geëxporteerd.

In dit filmpje legt Gasunie hoe de productie en distributie van Nederlands aardgas in zijn werk gaat:

Hoe werkt de gasmeter in de meterkast?

De hoeveelheid gas er wordt ‘toegelaten’ tot de woning, hangt af van de gasmeter. Een gemiddelde Nederlandse woning heeft een doorlaatwaarde van maximaal 10 kubieke meter (m³) per uur. Er zijn verschillende types gasmeters, afhankelijk van de aansluitcapaciteit. De meest voorkomende gasmeters zijn G4 (maximaal 6 m3/uur) en G6 (maximaal 10 m3/uur).

Regiotoeslag voor gas

Vlak na de liberalisering van de energiemarkt in 2004 werd de regiotoeslag in het leven geroepen. Des te verder je van het Groningse gasveld woont, des te verder het gas getransporteerd moet worden en des te duurder het wordt. Om te compenseren voor die transportkosten, betaal je een regiotoeslag. De hoogte van de regiotoeslag wordt berekend door de grootste gashandelaar van Nederland, Gasterra, maar energieleveranciers mogen zelf bepalen of zij deze toeslag doorberekenen aan de klant. Zo ontstaan er lichte verschillen tussen de energieprijzen die leveranciers rekenen, al is dit verschil verwaarloosbaar: gemiddeld betaal je tussen de 0,4 en 0,8 cent per m3 gas aan regiotoeslag. Ter vergelijking: de leveringstarieven van een kubieke meter gas liggen ongeveer tussen de 40 en 44 cent. De regiotoeslag bepaalt dus maar een heel klein deel van de uiteindelijke prijs die je betaalt voor gas.

Besparen op je energierekening?

De meeste huishoudens staan waarschijnlijk niet eens stil bij de herkomst van hun energie en de prijs die zij daarvoor betalen. Maar het loont om eens goed te kijken naar je energierekening! Een gemiddeld huishouden bespaart namelijk zo’n €350 door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Vul daarom eens onze energievergelijker in en ontdek direct hoeveel jij kunt besparen op energie!

Reageer