Aantal overstappen op energiemarkt weer gestegen

Nog nooit zijn in een jaar tijd zoveel huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Tussen 1 juli 2012 en 1 juli 2013 wisselde 13,6% van alle huishoudens van elektriciteitsleverancier en 13,3% van gasleverancier. Dit blijkt uit het rapport Marktwerking en Consumentenvertrouwen in de energiemarkt van Autoriteit Consument & Markt.

Van alle huishoudens geeft 44 procent aan wel eens te zijn overgestapt van energieleverancier. Daarnaast geeft 40 procent aan te overwegen om binnen nu en twee jaar over te stappen. De overstapbereidheid lag twee jaar eerder nog op 26 procent. Drie kwart van de huishoudens die zijn overgestapt of willen overstappen, geeft aan dat de prijs de belangrijkste reden was. Groene stroom lijkt geen reden van belang te zijn.

Prijsvoordeel bij overstappen wordt onderschat

Dat meer dan de helft van de huishoudens nog nooit is overgestapt, kan te maken hebben met een onderschatting van het mogelijke prijsvoordeel. Veel consumenten verwachten dat een overstap slechts 84 euro voordeel opbrengt. Dit terwijl het maximale prijsverschil dat gemeten werd bij energievergelijkers in 2013 op 451 euro lag. Een doorsnee huishouden kan gemiddeld 260 euro per jaar besparen met een overstap.

Een oplossing om deze twijfelaars over de streep te trekken, ligt mogelijk in de informatievoorziening. Een kwart van alle consumenten zoekt zelf informatie over energieleveranciers, met name via energievergelijkers en de websites van energiebedrijven. Het grootste deel van deze consumenten vindt het vanzelfsprekend dat deze informatie betrouwbaar is. Consumenten die telefonisch werden benaderd door een energiebedrijf, waren minder positief: ongeveer de helft van deze consumenten is van mening dat de aangeboden informatie niet eenduidig is.

Overstapdrempels

Consumenten noemen ook andere overstapdrempels, waaronder de angst voor administratieve rompslomp en de tijd en moeite die overstappen kost. Ook de angst dat er uiteindelijk toch meer betaald moet worden dan is beloofd, weerhoudt 21 procent van de consumenten om een overstap te maken. Daarnaast speelt de grote tevredenheid onder consumenten een rol: meer dan 60 procent van alle consumenten zegt niet over te stappen naar een andere energieleverancier omdat ze tevreden zijn met de huidige leverancier. Slechts 1 procent van alle consumenten is ontevreden over hun energiemaatschappij.

Reageer