Van zwarte houtoven naar groen energieproduct

Dit lijkt misschien een moeilijk bruggetje maar Energieflex doet het. Ze koppelen energie aan een maatschappelijk project. Dit nieuwe energieproduct van Energieflex heet 100% Sociaal Groen. Het klinkt goed maar wat is het precies? Ik ging op onderzoek uit.

100% Sociaal Groen

En ze noemen het: 100% Sociaal Groen. Maar belangrijker is hoe sociaal groen ik bezig ben als ik dit product afsluit. Met 100% Sociaal Groen ontvang je als klant niet alleen groene energie, je compenseert ook je gas (dus CO2) uitstoot. Eerste vraag is natuurlijk, hoe dan?

Je eigen gasuitstoot compenseren

Echt groen gas, is gas dat wordt gemaakt uit biomassa. Daarnaast kun je ook de uitstoot van gas (dat ‘gewoon’ uit Groningen komt) compenseren. Energieflex compenseert jouw CO2-uitstoot door middel van zogenaamde ‘Carbon Credits’. Even toelichten wat Carbon Credits zijn. Als in ontwikkelingslanden duurzame aanpassingen gedaan worden, waarmee ze de CO2-uistoot reduceren, kunnen de betreffende families/boeren carbon credits verkopen aan bedrijven en huishoudens. Ze kunnen hiermee hun eventuele lening voor deze investering afbetalen.

Energieflex in dit geval koopt Carbon Credits van een CO2-reductieproject in een ontwikkelingsland. Elke carbon credit die ze kopen staat voor 1 ton gereduceerde CO2. Zo investeren ze dus in minder CO2-uitstoot. Hoe groter de vraag naar 100% Sociaal Groen, hoe meer er in dit project geïnvesteerd wordt. Op deze manier wordt jouw eigen CO2-uitstoot dus elders op de wereld gecompenseerd.

Om welk CO2-reductie project gaat het?

In ontwikkelingslanden wordt vaak binnenshuis gekookt op open vuur. Dit heeft nogal wat nadelen:

*Het gezondheidsrisico
* CO2 uitstoot
* Ontbossing omdat er veel hout nodig is

Energieflex is de samenwerking aangegaan met een lokale organisatie in Zuid-India in het ‘Clean cookstoves project’. Samen delen ze 21.500 schone houtovens uit (tegen een bijdrage van de gezinnen). Deze ovens heten ‘Chulika’s’. De voordelen van deze Chulika’s zijn dat ze minder hout nodig hebben, en minder CO2 uitstoten dan wanneer ze koken op open vuur. Beter voor de gezondheid én voor het milieu dus. Op deze manier worden ‘Carbon Credits’ verkregen door de lokale gemeenschap.

100% Sociaal Groen Energieflex

De lokale gemeenschap krijgt een eerlijke prijs voor de Fairtrade Carbon Credits die ze verkopen aan onder andere Energieflex. Dit verdiende geld wordt lokaal ingezet voor een beter milieu. Denk hierbij aan bosaanplanting en betere landbouwmethoden. Er worden in deze dorpen complete programma’s opgezet voor duurzame verandering.

(Ik heb mezelf een tijd lang afgevraagd waarom deze mensen binnen koken en niet buiten als het binnen zo slecht is voor iedereen. Het antwoord dat FairClimateFund hierop is vanwege wind, regen. Vocht en ongedierte. Zij gaven aan dat er daarom in de zomer wel meer buiten wordt gekookt. Een recent NOS-item over deze manier van koken vertelde mij echter dat ze altijd binnen koken vanwege de wind buiten. Deze mensen moeten hout van ver halen of kopen. Door de wind buiten gaat het vuur veel te hard. Kost veel meer hout. Dat is dus te duur. Hier kon ik me beter in vinden.)

Hoe zit dat met de groene stroom?

Naast gas gebruik je uiteraard ook elektriciteit en volgens Energieflex ontvang je deze groen bij hun sociale product. Maar hoe groen is groen? Groene energie is energie die is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Dat kan lokaal opgewekte stroom uit Nederland zijn (uit windmolen- of zonneparken) of een Nederlandse energieleverancier koopt GVO’s in het buitenland.

GVO staat voor Garantie van Oorsprong. Dat is een certificaat waarmee je bewijst dat groene energie duurzaam is opgewekt. In Noord-Europa is een overschot aan duurzame energie dat met bijvoorbeeld waterkrachtcentrales of een andere duurzame energiebronnen wordt opgewekt. Dus GVO’s zijn daar in overvloed en kunnen op de handelsmarktrelatief voordelig worden ingekocht.

100% Sociaal Groen gebruikt deze GVO’s. Geen duurzaam opgewekte energie uit Nederland maar een certificaat uit het buitenland. Ze hebben een combinatie GVO’s uit water-, wind- en zonne-energie.

Waarom wil je 100% Sociaal Groen?

Volgens Energieflex sluit je 100% Sociaal Groen af als je de leefomstandigheden van de allerarmsten wilt verbeteren, je graag groene stroom en gas ontvangt en je een vast bedrag per maand wilt betalen met een laag tarief.

Met 100% Sociaal Groen speelt Energieflex in op de emotie. Met titels als ‘Gaat u de allerarmsten helpen?’ hopen ze jouw gevoelige snaar te raken. Wordt de wereld hier beter van of is het slimme marketing? Dat is aan jou.

Ik vond het zelf best ingewikkeld om uit te zoeken hoe dit product in elkaar steekt (en dan lees ik best veel over energiezaken). Voor jou als consument lijkt het me helemaal moeilijk.

Wat vind jij van dit product? Spreekt het je aan of juist niet? Brand los!

Groeten van Marije

P.s. Wil je overstappen naar 100% Sociaal Groen? Maak dan een vergelijking en kies door middel van de voorkeuren (filters) bij ‘Duurzaamheid’ voor ‘100% groen’ en bij ‘Leverancier’ voor ‘Energieflex’.

Reageer