Beloon uzelf en stap nu over!
Hulp nodig?

Uitleg van uw energierekening

Ieder jaar ontvangt u een energierekening voor uw verbruik van elektriciteit en/of gas. Dit kunnen één of twee energierekeningen zijn. Op uw energierekening of jaarrekening staat het verschil tussen uw werkelijke energieverbruik en de termijnbedragen die u het afgelopen jaar al heeft betaald. Heeft u minder energie verbruikt dan verwacht, dan krijgt u geld terug. Heeft u meer verbruikt dan verwacht, dan moet u bij betalen. Ook staat op uw energierekening het nieuwe termijnbedrag (voorschotnota) voor het komende jaar.

Eén of twee energierekeningen

U ontvangt een energierekening van uw energieleverancier en van uw netbeheerder. Afhankelijk van uw energiecontract, ontvangt u één gecombineerde of twee aparte energierekeningen.

  • Leveranciersmodel: één gecombineerde rekening die u aan uw energieleverancier betaalt. Uw leverancier verrekent de netwerkkosten met uw netbeheerder. 
  • Netbeheerdersmodel: twee aparte rekeningen die u aan uw netbeheerder en aan uw energieleverancier betaalt.

Het is de verwachting dat in 2013 het 'leveranciersmodel' wordt ingevoerd. De datum is meerdere keren bijgesteld.

Meterstanden op uw energierekening

Uw meterstanden bepalen de hoogte van de variabele kosten op uw energierekening en uw nieuwe, te betalen termijnbedrag (voorschotnota). Er wordt gebruik gemaakt van gemeten meterstanden of geschatte meterstanden. Zijn uw meterstanden geschat, dan kan dit gevolgen hebben bij een volgende jaarrekening of eindafrekening als uw meterstanden wel gemeten worden.

Begrippen op uw energierekening

Op uw energierekening staan veel verschillende begrippen die energieleveranciers en netbeheerders gebruiken. Wij leggen enkele belangrijke begrippen voor u uit:

Kosten op uw energierekening

Voor uw verbruik van energie betaalt u verschillende kosten. Op uw energierekening staan al deze kosten genoemd. U ziet ze als volgt terug:

  • Leveringskosten: kosten voor uw verbruik van elektriciteit en gas (in uw woning).
  • Netwerkkosten: kosten voor o.a. het transport van elektriciteit en gas naar uw woning.
  • Huur gas en/of elektriciteitsmeter
  • Energiebelasting
  • Btw: U betaalt 21% btw over de levering, transport, de huur van een meter én de energiebelasting. 

Nieuwe voorschotnota of termijnbedrag

Bij uw energierekening ontvangt u meestal ook uw nieuwe voorschotnota of termijnbedrag. Dit is het bedrag dat u de komende periode (maandelijks) als voorschot voor uw energieverbruik moet betalen. De hoogte van het bedrag is een schatting van de kosten voor uw energieverbruik. Ook kan de leverancier verwachte prijsstijgingen hierin verwerken, bijvoorbeeld een stijging van de olieprijzen.

Besparen op uw energierekening? 

Door te kiezen voor een ander energiecontract kunt u honderden euro's op uw energierekening besparen. Op onze website kunt u eenvoudig de prijzen van energie vergelijken en gratis overstappen van energieleverancier. 

Staat de informatie over energierekeningen hier niet bij?

Kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen over energie of stel uw vraag met het online contactformulier.